Διάκου Πάτρας
Του Διάκου είναι συνοικία της Πάτρας, η οποία βρίσκεται ανατολικά του κέντρου της πόλης και γειτνιάζει με τις περιοχές Γηροκομειό, Παγώνα, Σαμακιά και Σύνορα.
Η περιοχή εκτείνεται στις δυτικές απολήξεις του Παναχαϊκού, σε υψόμετρο 150 μ. περίπου. Αποτελεί ήσυχη μεριά της πόλης χωρίς πυκνή δόμηση, ενώ εκεί υπάρχουν και καλλιεργήσιμες εκτάσεις με ελαιώνες και αμπελώνες. Σημείο αναφοράς της συνοικίας αποτελεί το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, το οποίο στεγάζεται στον χώρο του πρώην Πρεβεντορίου.
Ιστορικά στοιχεία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η περιοχή Διάκου, πριν πάρει αυτήν την ονομασία, ανήκε στην ευρύτερη περιοχή της Σαμακιάς -στα όρια με την περιοχή του Γηροκομειού- ενώ την εποχή της Τουρκοκρατίας ονομαζόταν Σελαχαγιά, πιθανόν από κάποιον Τούρκο γαιοκτήμονα με εκτάσεις στην περιοχή που έφερε το όνομα αυτό.
Η περιοχή πήρε το όνομά της από τον Διάκο Κύριλλο Γιαννακόπουλο, ο οποίος διατηρούσε, ήδη από το 1925, κτήματα και αγροικία στην περιοχή μαζί με τον αδελφό του Νίκο Γιαννακόπουλο[1][2]. Ο Διάκος Κύριλλος Γιαννακόπουλος ήταν διάκονος στη Μητρόπολη Πατρών, η δε οργανική του θέση ήταν στη Μονή Αγίας Ελεούσας στις Καμάρες (σήμερα γυναικείο μοναστήρι). Επίσης, ήταν και ηγουμενεύων στη Μονή Ομπλού. Ο αδελφός του Νίκος διατηρούσε στην περιοχή, μαζί με την σύζυγό του Βασιλική Γιαννακοπούλου το γένος Καποτά, ταβερνείο το οποίο ονομαζόταν τότε Νέα Ελβετία και αργότερα μετονομάστηκε σε Διάκου, ονομασία η οποία διατηρείται έως σήμερα.
Το 1952 εγκαινιάστηκε στου Διάκου από τον Χανς Ερενστρώλε, αντιπρόσωπο του Ερυθρού Σταυρού, το Πρεβεντόριο Πατρών[1]. Η έκταση πέντε (5) στρεμμάτων είχε δωρισθεί από τον δικηγόρο Χρήστο Καποτά, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρός του[1]. Αργότερα, σε χώρο του Πρεβεντορίου κτίστηκε το σημερινό Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων από τον Ιωάννη Καραμανδάνη[1].
Παραπομπές και υποσημειώσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Σπυρίδων Ν. Γκούρβελος, Η ενορία του Αγίου Ανδρέα Ελυκάδος χθες και σήμερα, Έκδοση Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα Εγλυκάδος-Εκδοτική παραγωγή Cαιτηc, Πάτρα 2010.
- Δ. Καρατζά, Χ. Χαραλάμπους, Δ. Γκότση, Γ. Λύρα, Πάτρα, ονομάτων επίσκεψις, Έκδοση των εφημερίδων «Εθνικός Κήρυξ των Πατρών» και «Ημερήσιος Κήρυξ των Πατρών», Πάτρα 1995.
- Κώστας Ν. Τριανταφύλλου, Ιστορικόν Λεξικόν των Πατρών, Τόμος Α΄, Τυπογραφείο Πέτρου Χρ. Κούλη, Πάτρα 1995, Τρίτη Έκδοση, λήμμα «Διάκος» (σελ. 507).